Instructions
1. Read the passage carefully two times.
2. Do not skip any line while reading.
3. Try to understand the main idea of the passage
4. Answer all the questions that follow.
5. For multiple-choice questions, tick (✔️) the correct option.
6. Write answers in complete sentences wherever required.
Read the passage carefully and answer the questions that follow.
Mahatma Gandhi is known as the Father of the Nation. He believed in truth and non-violence. Gandhi led many movements to free India from British rule. He always wore simple clothes and lived a simple life. His teachings continue to inspire people all over the world.
QuestionsQ1. Who is known as the Father of the Nation?
Answer: Mahatma Gandhi is known as the Father of the Nation.
Q2. What did Gandhi believe in?
Answer: Gandhi believed in truth and non-violence.
Q3. What kind of life did Gandhi live?
Answer: Gandhi lived a simple life.
Q4. Whom do his teachings inspire today?
Answer: His teachings inspire people all over the world.
Q5. (Personal Response)
Which quality of Gandhiji do you admire the most and why?
Answer: I admire Gandhiji’s quality of non-violence the most because it teaches us to solve problems peacefully. It shows that love and patience are stronger than anger and violence.
Answer: I admire Gandhiji’s quality of non-violence the most because it teaches us to solve problems peacefully. It shows that love and patience are stronger than anger and violence.
0 Comments